2009. október 16., péntek

Krémes

Hozzávalók:

.

a tésztához:

.

30 dkg liszt
10 dkg vaj vagy 15 dkg margarin

2 tojás

3 evőkanál tejföl

kis só

1 kávéskanál ecet

.

a krémhez:

.

5 db tojás

6 evőkanál cukor

2 vaníliáscukor

5 evőkanál liszt

1 l tej
.

a tetejére:

.

0,5 l tejszín

vaníliás porcukor


Gyors leveles vajas tésztát készítünk.
A vajat nagyon habosra kikeverjük, és hozzávegyítünk 10 dkg lisztet, jól eldolgozzuk. A többi anyagból puha rétestésztát gyúrunk, deszkán addig gyúrjuk, amíg már nem ragad, és jól hólyagzik. Kinyújtjuk, rákenjük a lisztes vajat, és szorosan felcsavarjuk. A rudat középen kettőbe vágjuk, a végeket kissé benyomkodjuk, és tepsi nagyságúra nyújtjuk. Kiforrósított sütőben 2 lapot sütünk belőle a tepsi hátán.

A krémhez a tojásfehérjéket 4 evőkanál cukorral gőz felett kemény habbá verjük, amíg kemény, selymes, fényes lesz.
A tej háromnegyed részét, a vaníliás cukorral főni tesszük. Az 5 tojássárgáját 2 evőkanál cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a maradék tejet.
Ezt a keveréket lassan, állandó keverés mellett belecsurgatjuk a fövő tejbe, és továbbra is állandóan keverve addig főzzük, míg a kanál nyomán az edény alja látszik. Azon forrón belekeverjük a krémet a habba.
A krémet langyosra hűtjük, és vastag rétegben rárakjuk az alsó lapra.
Fél liter tejszínből 4 kanál porcukorral nagyon kemény habot verünk és rákenjük a tészta tetejére.
A felső lapot éles vékony késsel négyzetekre vágjuk, így rakjuk rá a hab tetejére, vigyázva, hogy a sima alja kerüljön felülre. Az alsó lapot óvatosan utánavágjuk, majd beszitáljuk vaníliás porcukorral.

Nincsenek megjegyzések: